2017-11-16 13:53:32• hírek • Szatmár.ro

Kiváló pályázati lehetőségek a sertéshús import mennyigének csökkentésére

„Évről évre egyre nagyobb mennyiségű, emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelmiszer kerül a hulladékba. Ezt a jelenséget próbálja fékezni Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség egy új pályázati lehetőség által, amelynek köszönhetően a lejárt szavatosságú élelmiszerekből vagy maradékokból sertéstáp készülhet.

Innovatív elképzelésekkel rendelkező csoportok jelentkezhetnek projekttel, melyek célja, hogy az emberi fogyasztásra már alkalmatlan ételből sertéstáp készüljön. A pályázat segítségével maximálisan 500 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az operatív csoportok, melyek legkevesebb két tagból állnak: egy kutatóközpontból vagy feldolgozóból és egy vagy akár több mezőgazdasági termelőből” – hívta fel a figyelmet Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának a tagja. A szatmári törvényhozó már többször felhívta a figyelmet arra, hogy Romániának csökkentenie kell a sertéshús importot, meglátása szerint ez a pályázati lehetőség kiváló lehetőséget teremthet ezen importcikk mennyiségének visszaszorítására.

 

„A pályázati lehetőség remélhetőleg plusz lendületet ad majd a romániai sertéstenyésztésnek is, ugyanis az országba nagy mennyiségben érkezik import sertéshús. A képviselőház idén tavasszal szavazta meg a mezőgazdasági bizottság által kidolgozott törvénytervezetet, amely a hazai sertéstelepek kaphatnak támogatást arra, hogy a lehető legjobb minőségű sertéshús kerüljön a boltokba” – mondja Magyar Lóránd.

 

A képviselő emlékeztetett, hogy a pályázati kiírás kapcsán szeptember 15-ig tartott a közvita, mára pedig elkészült a pályázattal kapcsolatos eligazító dokumentum is. A 2014-2020-as vidékfejlesztési tervben szereplő 16.1-es intézkedésnek ez az első kiírása. A projekt keretein belül komoly kutatómunkára van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: az élelmiszerekhez mennyi és milyen táppótlót kell adni, hogy abból megfelelő táp készüljön. A nyertes pályázatok esetében döntő lesz az innováció, illetve az, hogy milyen módon nő a mezőgazdasági termelők versenyképessége.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: